Flanders International Business Awards 2023 - Groepsfoto genomineerden Foreign Investor of the Year

Ons unieke ecosysteem trekt steeds meer buitenlandse investeringen aan. Die boosten op hun beurt de Vlaamse economie met kennis, expertise en jobcreatie. Met de Flanders International Business Awards wil FIT dan ook die investeringskeuze voor Vlaanderen bekronen. Op de shortlist voor ‘Investor of the Year’: Aurubis, Pfizer en Plug Power. Vlak na de bekendmaking sprokkelden we eerste reacties.  

Aurubis - Boost voor circulaire economie

Aurubis uit Duitsland is een wereldmarktleider in de productie en recyclage van koper. Ze bouwen een state-of-the-artfaciliteit voor de verwerking van anodeslib in Beerse en een recyclage-installatie in Olen. Goed voor een investering van 103 miljoen euro. 

Dirk Vandenberghe, Managing Director: “Deze nieuwe wedstrijd van FIT zien we als een uitstekende opportuniteit om ons bedrijf meer bekendheid te geven.  

Want ook al is Aurubis de grootste koperproducent ter wereld, in Vlaanderen kent nog niet iedereen onze activiteiten. Nochtans zijn die essentieel in het kader van de circulaire economie in Vlaanderen en om de Europese Green Deal te helpen waarmaken. Batterijen zijn nu overal een hot topic, bijvoorbeeld, daarvoor leveren wij de metalen. We werken dus letterlijk aan onze toekomst!”   

“Aurubis levert een essentiële bijdrage aan de circulaire economie in Vlaanderen en bij uitbreiding Europa. We werken dus letterlijk aan onze toekomst!”
Dirk Vandenberghe
Managing Director Aurubis
quote-image

Pfizer - Verschil maken voor patiënten wereldwijd

De Amerikaanse farmareus Pfizer kondigde een nieuw investeringsproject aan in Puurs om de productiecapaciteit, verpakkingslijnen en het vermogen tot koele opslag uit te breiden. Een investering van 1,2 miljard euro over drie jaar. 

Luc Van Steenwinkel, Managing Director: “De nominatie onderstreept de impact van deze investering, want zowel voor onze site als voor onze sector in Vlaanderen is dit een belangrijke mijlpaal. Het is de grootste eenmalige investering ooit in Pfizer Puurs, een reflectie van de uitstekende prestaties van de site.  

Het is ook een blijk van blijvend vertrouwen, want tussen 2012 en 2018 investeerde Pfizer eveneens meer dan 500 miljoen euro in Vlaanderen. En dat is exclusief de investeringen voor het COVID-19-vaccin, van eenzelfde grootteorde. De investering stelt ons na de intense periode van de pandemie ook in staat om elke dag opnieuw het verschil te blijven maken voor onze patiënten wereldwijd. Dankzij ons mrna-platform bereiden we ons voor om in de toekomst opnieuw snel te kunnen schakelen. 

Bovendien vieren we precies in de week van de Flanders International Business Awards de 60ste verjaardag van Pfizer Puurs. Het winnen van de award zou onze jarenlange lokale verankering in Vlaanderen nog extra in de verf zetten.” 

“Deze nominatie onderstreept de impact van onze recordinvestering. Dit is een belangrijke mijlpaal voor onze site, maar evenzeer voor onze sector in Vlaanderen."
Luc Van Steenwinkel
Managing Director Pfizer
quote-image

Plug Power - Vlaggenschipproject in Europa

Plug Power investeert tussen de 350 en 400 miljoen euro om in de Port of Antwerp-Bruges een hybride groenewaterstoffabriek te bouwen. Die komt op de NextGen-site en is de eerste op Europese bodem van het Amerikaanse groenewaterstofbedrijf. 

Suerd Polderdijk, Concept Development Director: “De groenewaterstoffabriek in Antwerpen – een van de grootste in Europa – is ons vlaggenschipproject in Europa. Met een vermogen van 100 MW zullen wij voor twee derde bijdragen aan de minimumdoelstellingen rond capaciteit van de federale waterstofstrategie.  

We zullen er bovendien gasvormige én vloeibare groene waterstof produceren. Met vloeibare groene waterstof kunnen we efficiënt grotere volumes waterstof transporteren en creëren we een strategische voorraad. Daarmee kunnen we de netbeheerder bijstaan om de netstabiliteit in en rond Antwerpen te verzekeren in tijden van pieken en dalen.” 

“Door het warme welkom in Antwerpen waren we al fan van Vlaanderen. En dat we nu ook nog eens geselecteerd zijn voor ons eerste grote project in Europa, maakt ons nog enthousiaster!”
Emmanuelle Justum
Lead Counsel Europe, Plug Power
quote-image

Meer info over onze genomineerden?