Flanders International Business Awards - Groepsfoto genomineerden 2023

Het is zover! Flanders Investment & Trade (FIT) heeft de shortlist bekendgemaakt voor de allereerste Flanders International Business Awards. De vakjury kortte de lijst van 100 kanshebbers in tot 3 keer 3 genomineerden. Maak kennis met de kanshebbers voor Exporter of the Year, Foreign Investor of the Year en Startup of the Year.  

Exporter of the Year

In de categorie ‘Exporter of the Year’ strijden Dewulf (Roeselare), Globachem (Sint-Truiden) en IndigoCare (Tessenderlo) tegen elkaar.  

  • Het West-Vlaamse Dewulf ontwikkelt en bouwt al bijna 80 jaar landbouwmachines voor de teelt van aardappelen en wortelgewassen. Ze hebben vestigingen in België, Nederland en Roemenië en exporteren hun machines naar 37 landen wereldwijd. 

  • Het Truiense familiebedrijf Globachem ontwikkelt, registreert en vermarkt gewasbeschermingsmiddelen. Ze zijn actief in 39 landen en richten zich vooral op grote landbouwlanden zoals Frankrijk, Duitsland, het VK, Polen en Brazilië. 

  • IndigoCare uit Tessenderlo ontwikkelt en produceert het slimme oproepsysteem iCall voor ziekenhuizen en woonzorgcentra. Al meer dan 100.000 bedden in 56 landen wereldwijd zijn al uitgerust met het iCall-systeem.  

Ontdek meer over de genomineerde exporteurs 

Foreign Investor of the Year

Bij de ’Foreign Investor of the Year’-categorie gaat het tussen investeringsprojecten van het Duitse Aurubis (Olen en Beerse) en de Amerikaanse spelers Pfizer (Puurs) en Plug Power (Antwerpen).

  • Het Duitse Aurubis is een wereldmarktleider in de productie en recyclage van koper. Het bouwt een state-of-the-artfaciliteit voor de verwerking van anodeslib in Beerse en een recyclage-installatie in Olen. Goed voor een investering van 103 miljoen euro.
  • De Amerikaanse farmareus Pfizer kondigde een nieuw investeringsproject aan in Puurs om de productiecapaciteit, vermogen tot koele opslag en verpakkingslijnen uit te breiden. Een investering van 1,2 miljard euro over drie jaar.
  • Plug Power Inc. bouwt in de Port of Antwerp-Bruges een groenewaterstoffabriek. Die komt op de NextGen-site, een hotspot voor de circulaire econmie, en is de eerste van het Amerikaanse groenewaterstofbedrijf op Europese bodem. 

Lees meer over de kansmakende buitenlandse investeerders

Startup of the Year

In de ‘Startup of the Year’-categorie nemen Loop Earplugs (Berchem), Sensolus (Gent) en TechWolf (Gent) het tegen elkaar op.

  • Loop Earplugs werd opgericht door twee jeugdvrienden met tinnitus. De start-up uit Berchem hertekende in korte tijd zijn branche en maakte van zijn stijlvolle en altijd passende kwaliteitsoordoppen wereldwijd een gewild modeaccessoire.
  • Het Gentse Sensolus brengt het Internet of Things (IoT) naar de maak- en afvalverwerkingsindustrie. Het bedrijf biedt traceertechnologie waarmee bedrijven wereldwijd hun volledige toeleveringsketen kunnen volgen en optimaliseren.
  • TechWolf uit Gent helpt bedrijven de vaardigheden van hun medewerkers in kaart te brengen met artificiële intelligentie (AI). Zo stelt hun platform personeelsdiensten in verschillende landen in staat om datagedreven beslissingen te nemen.

Ondek alles over de genomineerde startups

"Via de Flanders International Business Awards ontdekken, belichten en bekronen we de verhalen achter internationaal ondernemend Vlaanderen. Die zijn stuk voor stuk sterk bij alle 100 kandidaten, niet alleen bij de genomineerden, van de kleine start-up en kmo tot de multinational. De genomineerden zijn nu klaar om de strijd aan te gaan om als eerste de titel van Exporter, Foreign Investor en Startup of the Year op 20 september in ontvangst te nemen."
Joy Donné
CEO Flanders Investment & Trade
Foto van Voorzitter eindjury Yin Oei, CEO van Living Tomorrow en Joy Donné CEO Flanders Investment & Trade samen met de 9 genomineerden van de Flanders International Business Awards 2023 (van links naar rechts): Pfizer, IndigoCare, Dewulf, Aurubis, Globachem, Techwolf, Plug, Sensolus en Loop Earplugs.
Voorzitter eindjury Yin Oei, CEO van Living Tomorrow en Joy Donné CEO Flanders Investment & Trade samen met de 9 genomineerden van de Flanders International Business Awards 2023 (van links naar rechts): Pfizer, IndigoCare, Dewulf, Aurubis, Globachem, Techwolf, Plug, Sensolus en Loop Earplugs.

Op naar de ontknoping 

Wie de winnaar wordt? Daarover buigt de eindjury zich begin september. Deze professionele jury wordt voorgezeten door Yin Oei, CEO van Living Tomorrow, en Sonja Willems, voorzitter van de raad van bestuur FIT.

Op 20 september volgt dan de ontknoping in de iconische Skyhall van Brussels Airport. Tijdens een wervelende prijsuitreiking zullen Vlaams minister-president Jan Jambon en Joy Donné, CEO van FIT, de Exporter of the Year, Foreign Investor of the Year en Startup of the Year bekendmaken.