Een primeur in de wereld van innovatieprogramma’s voor start-ups 

Gisteren gaven minister-president Jan Jambon en Joy Donné, CEO van Flanders Investment & Trade (FIT), de aftrap voor EntertainmentLAB tijdens de allereerste Flanders International Business Awards. EntertainmentLAB  is een initiatief van Flanders Technology & Innovation (FTI) en Startup.Flanders met de steun van Tomorrowland. Bedoeling van dit unieke innovatieprogramma is om de entertainmentindustrie van de toekomst vorm te geven. Voor Startup.Flanders, het platform waarmee FIT Vlaanderen internationaal positioneert als start-uphub, gaat het om het eerste programma van zijn soort.

EntertainmentLAB heeft als doel om nieuwe paden te betreden die de sterktes van Vlaanderen zo breed en concreet mogelijk uitspelen. En dat binnen een domein waarin onze regio de internationale concurrentie het nakijken geeft: de entertainmentindustrie. Dit project past perfect in het doel van FTI om innovaties te creëren en de uitdagingen van vandaag én morgen op te lossen via samenwerking tussen de overheid en de privésector.
Jan Jambon
Vlaams minister-president
Foto van Jan Jambon

Zo effent EntertainmentLAB mee het pad voor een grootschalig project van FTI: de creatie van een permanente hub voor entertainmenttechnologie in de Rupelstreek. Die incubator werd midden juni 2023 aangekondigd door Vlaams minister-president Jan Jambon.

Drie challenges

EntertainmentLAB lanceert drie challenges voor start-ups: één rond circulariteit en recycling, één rond ‘immersive experiences’ en één rond ‘crowd monitoring’.  De geselecteerde start-ups krijgen de kans om hun innovaties uit te testen tijdens een van de events en festivals van Tomorrowland in de zomer van 2024. Ze kunnen daarbij rekenen op intensieve samenwerking met gevestigde innovatiereuzen uit de corporate wereld: Brussels Airport, d&b en Telenet.

Op www.entertainmentlab.eu/challenges is meer info beschikbaar over:

  • de challenge rond circulariteit en recycling van Brussels Airport
  • de challenge rond ‘immersive experiences’ van d&b
  • de challenge rond ‘crowd monitoring’ van Telenet

Tomorrowland als gedroomd speelveld voor start-ups

Tot 17 november 2023 kunnen zowel Vlaamse als internationale start-ups zich aanmelden voor de drie challenges van EntertainmentLAB. Daarbij krijgen ze de kans om hun innovaties in real life op de entertainmentindustrie los te laten en tot een proof-of-concept te komen.

Tomorrowland biedt een optimaal kader voor de challenges. Festivals dienen als ideale proeftuinen, omdat ze een blauwdruk van de samenleving vormen. Op een kleine, beheersbare schaal tekenen zich dezelfde complexe maatschappelijke uitdagingen af: van veiligheid en duurzaamheid over logistiek tot digitalisering, cybersecurity enzovoort.
Klaus Van Isacker
Project Leader bij Flanders Technology & Innovation
Klaus Van Isacker - FTI

Vanaf januari 2024 werken de geselecteerde start-ups samen met een gevestigde waarde – Brussels Airport, d&b of Telenet – op de challenges. Ze krijgen ook intensieve ondersteuning van Vlaamse innovatie-experten bij Bundl en Vlaamse start-upbegeleider imec.istart. Die laatste werd in mei 2023 door UBI Global verkozen tot ’s werelds beste aan een universiteit gelinkte accelerator.

Innovatieve fundamenten voor de toekomst

EntertainmentLAB heeft als doel om nieuwe paden te betreden die de sterktes van Vlaanderen zo breed en concreet mogelijk uitspelen. En dat binnen een domein waarin onze regio de internationale concurrentie het nakijken geeft: de entertainmentindustrie.

Met EntertainmentLAB tekenen FTI en Startup.Flanders voor een primeur. Nooit eerder lanceerde de Vlaamse overheid, samen met een topmerk als Tomorrowland, een innovatieprogramma voor start-ups in de entertainmentwereld dat zo’n breed scala aan lokale én internationale spelers uit verschillende domeinen met elkaar verbindt.
Joy Donné
CEO van Flanders Investment & Trade

Wie Vlaanderen zegt, zegt innovatie en entertainment

De keuze voor entertainmenttechnologie als focusdomein voor het innovatieprogramma is geen toeval. Vlaanderen is wereldwijd toonaangevend op het vlak van media, events en festivals – met onder meer Tomorrowland, Rock Werchter en Pukkelpop als internationale vlaggenschepen. Daarenboven biedt onze regio een enorm innovatiepotentieel dankzij de aanwezigheid van een sterk geconnecteerd ecosysteem:

  • Vlaamse bedrijven investeren massaal in innovatie. Maar liefst 3,65% van het Vlaamse bbp vloeit naar Onderzoek & Ontwikkeling (O&O): een cijfer dat onze regio wereldwijd aan de kop van het peloton plaatst.
  • Vlaamse start-ups scheren hoge toppen en zetten Vlaanderen onder meer op de kaart als een hub voor deeptech volgens de recentste cijfers van Dealroom.
  • Vlaanderen bevindt zich op een unieke locatie te midden van 4 van de 5 meest toonaangevende start-uphubs in Europa: Parijs, Londen, Amsterdam en Berlijn.
  • De 10 Science & Technology Offices van FIT connecteren het Vlaamse technologielandschap met innovatieve hotspots wereldwijd.

EntertainmentLAB brengt dit ecosysteem voor het eerst samen in een overkoepelend innovatieprogramma dat zijn pijlen zowel lokaal als internationaal

Meer weten?

Alle praktische informatie over EntertainmentLAB, de drie challenges en de selectieprocedure is beschikbaar op www.entertainmentlab.be.

 

Over FTI

Flanders Technology & Innovation (FTI) is een maatschappelijk project om mensen en kennis te verbinden en zo innovaties te creëren die de concurrentiekracht van Vlaanderen en het welzijn van de samenleving op een duurzame manier versterken. Daarbij zet FTI concrete, doelgerichte projecten op om de uitdagingen van vandaag én morgen op te lossen. FTI is een samenwerking tussen de Vlaamse overheid en de privésector.

www.fti.vlaanderen

 

Over FIT en Startup.Flanders

Flanders Investment & Trade (FIT) ondersteunt en begeleidt Vlaamse exporteurs om internationaal successen te boeken. Vanuit het buitenland trekt FIT potentiële investeerders aan die het Vlaamse economische ecosysteem versterken. Talentvolle start-ups krijgen bijzondere aandacht via het Startup.Flanders-dienstverleningsplatform van FIT.

www.flandersinvestmenttrade.com | www.startupflanders.be

 

Over Tomorrowland

Tomorrowland is een van de grootste en meest iconische muziekfestivals ter wereld. Sinds 2005 vindt het elk jaar plaats in recreatiegebied De Schorre in Boom. Verspreid over twee weekends, verwelkomt het festival zo’n 400.000 bezoekers uit ruim 200 landen. Door de jaren is Tomorrowland is uitgegroeid tot een wereldwijd entertainment- en mediamerk met nieuwe festivals en tal van andere initiatieven.

www.tomorrowland.com

 

Over Brussels Airport

Brussels Airport is een van de belangrijkste luchthavens in Europa en verwelkomde in 2022 bijna 19 miljoen passagiers. De luchthaven heeft ook een stevige cargoactiviteit: goed voor 776.000 ton vrachtvervoer in 2022. Daarnaast is het een cruciaal knooppunt voor onder meer farmaproducten, bederfbare goederen en e-commerce.

www.brusselsairport.be

 

Over d&b

De d&b Groep levert professionele audiotechnologie en AVLM-oplossingen om gedenkwaardige, multisensoriële ervaringen te creëren. De productietak van het bedrijf, d&b audiotechnik, wordt internationaal beschouwd als een toonaangevend bedrijf voor geluidsversterkingssystemen in geïnstalleerde en mobiele toepassingen, met een reputatie voor constructiekwaliteit, serviceniveau, systeemintegratieprincipes en baanbrekende technologische ontwikkeling. De servicegerichte bedrijfstak, d&b solutions, biedt complete en flexibele audio-, video-, verlichtings- en XR-expertise met een waaier aan diensten, waaronder systeemplanning, installatie, onderhoud en beheer.

Het hoofdkantoor van d&b werd in 1981 opgericht in Duitsland en is gevestigd in Backnang, nabij Stuttgart. Met kantoren in grote steden over de hele wereld telt het wereldwijde d&b-team in totaal meer dan 1.000 professionals.

www.dbgroup.de | www.dbaudio.com | www.dbsolutions.com  

 

Over Telenet

Als aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten in België spitst Telenet zich toe op het aanbieden van digitale televisie, hogesnelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten aan residentiële klanten in Vlaanderen en Brussel.

www.telenet.be

 

Perscontact Flanders Investment & Trade (FIT):
Tine Van Valckenborgh | +32 499 24 60 93 | tine.vanvalckenborgh@fitagency.be