Zakelijk succes komt niet vanzelf, daar is onder meer flink wat lef voor nodig. Zeker voor wie verder dan de eigen afzetmarkt kijkt – en nog meer voor wie buiten de EU zijn kans waagt. Want hoe verder, hoe meer risico’s. Toch is die durf nodig, omdat de opkomende markten nu eenmaal de grootste groeimogelijkheden bieden. Gelukkig kan u zich verzekeren bij een kredietverzekeraar. Nabil Jijakli, Group Deputy CEO bij Credendo, geeft tekst en uitleg.

Alsmaar meer en sneller na elkaar

“Door de globalisering is de wereld een dorp geworden. Zakendoen in verre markten ligt zo binnen het bereik van vele Vlaamse bedrijven. Dat loont, want om te groeien moet je gaan waar groei is. Maar daar is ook de kans op geopolitieke onrust, corruptie, gewapende conflicten en zelfs oorlogen pakken groter dan in de EU.

In de voorbije twee decennia zien we alsmaar meer crisissen, met steeds minder tijd ertussen, en met grotere globale impact. De internetzeepbubbel die uit elkaar spatte, de wereldwijde financiële crisis die uitmondde in een economische crisis, de coronacrisis, de oorlog Rusland-Oekraïne, landen die in moeilijkheden komen door hoge schulden zoals Ghana … We kennen allemaal deze voorbeelden.”

“Wij nemen risico's over, zodat u kan focussen op ondernemen.”
Nabil Jijakli
Group Deputy CEO bij Credendo
Nabil Jijakli - Group Deputy CEO bij Credendo

Gemoedsrust en juiste focus

“Onder dergelijke omstandigheden internationaal ondernemen is complex. Zowel voor de Vlaamse exporteurs als voor hun klanten ter plaatse. Zo heeft de helft van de verre-exportbedrijven al te maken gehad met wanbetaling. Gespecialiseerd advies en de juiste verzekeringen zijn dus geen overbodige luxe. Credendo neemt de risico’s van exporteurs over, zodat zij zich op hun job kunnen focussen: nieuwe markten veroveren.

We hebben een preventieve rol, waarbij we voor elk land, elke regio en elke sector een risicoanalyse uitvoeren. Een rating geeft de mogelijke gevaren aan. Ook onderzoeken we de solvabiliteit van debiteuren. Daarnaast bieden we kredietverzekeringen waardoor je als exporteur toch je geld krijgt als een debiteur niet betaalt. Wij trachten dan het bedrag bij de wanbetaler te recupereren.

Ook voor een eenzijdige verbreking van een verkoopcontract – het zogeheten resiliatierisico – kan je bij ons terecht. Want vaak heb je als exporteur al flink geïnvesteerd om een deal te kunnen sluiten. Het ligt ook niet altijd aan de klant, zoals bij de oorlog in Oekraïne. Onze kredietverzekeringen beschermen dan ook tegen commerciële én politieke risico’s. Tot slot bieden we tal van financieringsoplossingen, ook specifiek voor kmo’s.”

Groene projecten gezocht

“Ons Credendo Green Package kan interessant zijn voor wie internationale ambities koestert, in het bijzonder voor start-ups. Daarmee ondersteunen we groene projecten, ook als de aanvrager nog enkel in eigen land opereert. Wel moet er exportpotentieel zijn. Zo stimuleren we export, want binnenlandse referenties zijn nodig om internationaal te kunnen doorbreken.”

Zelfde doel voor ogen

“Credendo was jarenlang sponsor van de Leeuw van de Export, de exportaward van FIT. Dat we nu de Flanders International Business Awards sponsoren, was een evidentie. Zowel FIT als Credendo hebben dezelfde missie: Vlaamse exportbedrijven steunen en helpen met hun exportambities. Daarbij zien we FIT als een partner, we geloven in de kracht van samenwerking en maken deel uit van hetzelfde ecosysteem. En net als FIT zetten we volop in op persoonlijk contact. Tijdens een crisis durven sommige verzekeraars weleens een contract stop te zetten zonder uitleg. Dat is bij ons not done.”

Credendo

  • Een van Europa’s grootste kredietverzekeraars
  • Actief in alle segmenten van kredietverzekering en verzekering van politieke risico’s
  • Biedt wereldwijd dekking tegen risico’s van internationale handelstransacties

Prijkt uw organisatie hier de volgende editie ook?

Verbindt u graag ook uw organisatie als sponsor aan de Flanders International Business Awards, het topevent voor internationaal ondernemen?