De sleutelelementen om succesvol te ondernemen zijn geen geheim: een goed product of goede dienst, een afzetmarkt, competente mensen en kapitaal. Dat is een en-enverhaal. Zodra een ingrediënt ontbreekt, hapert het. Bij internationaal ondernemen winnen financiering en uw werkkapitaal optimaal beheren zo mogelijk nog meer aan belang. Specialistenwerk, waarvoor bedrijven dan ook organisaties zoals BNP Paribas Fortis inschakelen. Guy Haesevoets, Senior Working Capital Advisor, vertelt meer over hun dienstverlening en waarom zij daarmee het verschil kunnen maken.

Inzetten op open economie

“Export en buitenlandse investeringen in Vlaanderen vormen een krachtige motor van onze bijzonder open economie. Als Belgische grootbank zetten we daarom sterk in op de ondersteuning van internationaal actieve bedrijven. Daarvoor hebben we een volledig assortiment ter beschikking met diensten als cash management en exportfinanciering. We sponsoren bovendien initiatieven zoals die van FIT maar ook van onze havens, evenzeer belangrijke economische drivers.

Onze Innovation Hubs, gespecialiseerd in onder meer biotech en cleantech, begeleiden innovatieve start-ups en scale-ups. Die hebben immers specifieke noden, zoals het vinden van risicokapitaal of investeringsfondsen. Daarvoor spreken wij dan ons netwerk binnen de bank en ruimer aan.”

“Spreek gerust uw bankier aan over internationaal ondernemen.”
Guy Haesevoets
Senior Working Capital Advisor bij BNP Paribas Fortis
Guy Haesevoets - Senior Working Capital Advisor BNP

Overal dezelfde, vertrouwde financiële partner

“BNP Paribas Fortis maakt natuurlijk ook deel uit van BNP Paribas Group, een topspeler in Europa en een van de grotere banken wereldwijd. Zo’n 184.000 medewerkers zijn verspreid over 64 landen … Als netwerk kan dat tellen. Ter ondersteuning van bedrijven met internationale ambities is dat een unieke troef.

Want door de afstand, cultuurverschillen, lokale wet- en regelgeving en nieuwe zaken zoals wisselkoersrisico’s, zijn relaties met nieuwe klanten niet altijd zo hecht als in de thuismarkt. Dan voel je misschien minder goed aan wanneer je situaties strakker moet opvolgen, met grotere betalingsrisico’s als gevolg. Dankzij onze adviesverlening en collega’s ter plaatse, zorgen we er voor de juiste begeleiding en ondersteuning. Sluit je bij ons aan, dan heb je ook daar een lokale bankrekening waarmee je betalingen kan doen en ontvangen, en dat bij een vertrouwde bank.

Idem voor buitenlandse investeerders. Vaak zijn dat grote bedrijven met wie we in het land van hun hoofdzetel al een relatie hebben. Bestaande klanten kunnen dan bepaalde procedures overslaan als ze hier willen investeren. Een gespecialiseerd team begeleidt hen in hun investeringsprojecten, opnieuw in nauw overleg met de collega’s van dat land van herkomst.”

Groeien zonder limieten

“Fusies en overnames zijn evenzeer manieren om snel te groeien als bedrijf. Durf hiervoor zeker je bankier aan te spreken voor de beste begeleiding en oplossingen, en reken op onze rijke ervaring en expertise. Maar ook in kleinere dossiers is gespecialiseerde begeleiding doorslaggevend.

We zien het immers nog te vaak bij bedrijven die internationaal doorbreken. Ondanks hun internationale groei en succes botsen ze op een gegeven moment op hun limieten. Want het belang van rapportering en opvolging groeit mee als de organisatie complexer wordt. Zonder degelijk rapporterings- of ERP-systeem verloopt dat dan manueel, wat zonde is van de tijd, de mankracht en het verhoogde foutenrisico. Omarm dus digitalisering in je bedrijfsprocessen maar ook in je communicatie.”

Duurzaamheid is geen keuze meer

“Klanten vragen steeds meer hoe ze hun processen duurzamer kunnen maken. Ook daar helpen we graag. De Europese wetgeving én de alomtegenwoordige aandacht van alle stakeholders – klanten, financiers, investeerders, medewerkers enzovoort – maken van ESG-rapportering (Environmental, Social, Governance) een brandend topic.

Ons team van specialisten biedt klanten ook hier steun en begeleiding. Daarnaast hebben we incentives ingebouwd in financiële producten zoals een kredietverlening of werkkapitaal die ESG-doelstellingen realiseren. Of we belonen als er een doel is bereikt, met een korting, bijvoorbeeld. Want geen enkel bedrijf zal het zich nog kunnen permitteren om niet te investeren in ESG.”

BNP Paribas Fortis

  • Grootste bank van België
  • Deel van internationale groep, aanwezig in 64 landen wereldwijd
  • Naast financiële producten en diensten, ook advies, financiering en begeleiding voor bedrijven die nieuwe internationale markten aanboren

Prijkt uw organisatie hier de volgende editie ook?

Verbindt u graag ook uw organisatie als sponsor aan de Flanders International Business Awards, het topevent voor internationaal ondernemen?