De kracht van samenwerking: dat kent Twipe Mobile Solutions uit Heverlee als geen ander. Deze techspeler ontstond in 2011 in nauwe samenwerking met Corelio, uitgever van De Standaard en Het Nieuwsblad. CEO Danny Lein: “Samen met hen ontwikkelden we een cloudplatform om nieuwscontent te publiceren op mobiele toestellen en het leesgedrag te monitoren.”  

“Bedoeling was om op termijn ook andere uitgevers erop in te pluggen”, vervolgt Danny. “Wat effectief vrij snel gebeurde. Eerst hapten Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen toe. Dan toonden onze noorderburen evenzeer interesse: de redactie van NRC Handelsblad beet de spits af, met De Telegraaf-dochter HMC en Media Groep Limburg in haar kielzog. Binnen ons Software-as-a-Service-model (SaaS) betalen klanten een fee voor de softwarelicentie, hosting en 24/7-service.”  

De essentie

  • Het Leuvense Twipe Mobile Solutions ontwikkelde een gebruiksvriendelijk cloudplatform om nieuwscontent te publiceren op mobiele toestellen en het leesgedrag te monitoren. 

  • Klanten zoals The Telegraph, Le Monde en The Times betalen een fee voor de softwarelicentie, hosting en 24/7-service. 

  • De combinatie van technologie en thought leadership bleek de sleutel tot internationaal succes.  

Al snel veel animo

Never change a winning team! “Ongeveer een jaar na onze eerste samenwerking stapten we met Corelio opnieuw in een innovatietraject”, vertelt Danny. “Samen met De Standaard brachten we DS Avond uit, de allereerste avondeditie van een krant zonder papieren moedertitel. De avondeditie sloeg aan, een opsteker.”  

Het opende de deur naar Frankrijk. Danny: “Tijdens een van onze prospectierondes kwamen we bij Ouest-France terecht, de grootste Franse krantenuitgever. Zij waren zo gecharmeerd door onze trajecten met Corelio, dat ze prompt ook met ons in zee wilden voor een eigen digital only avondeditie.”  

“Met meer dan tien miljoen maandelijkse lezers is l’Edition du Soir vandaag een van de meest gelezen digitale kranten van Europa. In de volgende jaren konden we nog vier andere grote Franse krantengroepen toevoegen aan onze referentielijst, met als klap op de vuurpijl Le Monde in 2017.” 

De Amerikaanse droom waarmaken 

Intussen zijn er klanten in het VK, Scandinavië, Zwitserland en een aantal Zuid-Europese markten, goed voor ruim 80 krantentitels. “We willen ook onze Amerikaanse droom waarmaken. Begin 2020 trokken we er al eens op roadshow. We versierden afspraken bij 13 krantenuitgevers, waaronder The New York Times”, herinnert Danny zich.  

“Maar net na onze prospectiereis ging de wereld in lockdown en moesten we onze plannen noodgedwongen opbergen. Uit de roadshow rolde wel een mooie deal met Advance Local voor 24 regionale titels. Maar de tijd is rijp om dat flink uit te breiden.”  

Klein vs. groot  

Mediabedrijven kiezen voor Twipe Mobile Solutions voor hun wendbaarheid en innovatiekracht, maar met 22 ingenieurs ontbreekt de superpower van een techgigant. Ter vergelijking: bij The New York Times zit een ploeg van ongeveer 1.000 ingenieurs.  

“Als kleine techspeler uit Heverlee die grote internationale mediahuizen over de streep trekken, is ons vooral gelukt dankzij onze sterke technologie. Die koppelt een uitstekende gebruikservaring voor de lezer aan inzichten in leesgedrag voor de redactie. Dat maakt ons platform uniek in de markt”, vertelt Danny trots.  

"We zetten wetenschappelijke onderzoekstrajecten op en delen de inzichten."
Danny Lein
Danny Lein, CEO van Twipe Mobile Solutions
quote-image

“Daarbovenop profileren we ons al sinds de beginjaren als thought leader binnen onze niche. We zetten wetenschappelijke onderzoekstrajecten op en delen de inzichten via publicaties, webinars, vakcongressen en onze jaarlijkse Digital Growth Summit. De nieuwsindustrie is in volle transformatie, wij bieden gefundeerde inzichten en een visie op de toekomst van nieuws en journalistiek. Zo komen we op het hoogste niveau binnen in die mediaorganisaties en creëren we geloofwaardigheid.”  

When it all just fits 

“Twipe Mobile Solutions slaagt erin als kleine onderneming zeer grote klanten te overtuigen”, vertelt Annik Du Pont, adviseur Internationaal Ondernemen bij Flanders Investment & Trade (FIT). “Dat doen ze met continue innovaties, zowel qua technologie als aanpak. Maar eveneens met veel passie voor kranten en journalistiek: hun doelniche, waarop ze 100% focussen. Ook zetten ze in op thought leadership, waarbij ze hun diepe expertise graag delen.” 

“De gedrevenheid van het team bij Twipe Mobile Solutions werkt aanstekelijk en het is voor de collega’s bij FIT dan ook heel fijn om hen te mogen ondersteunen bij het connecteren met nieuwe klanten. FIT biedt Twipe Mobile Solutions bijvoorbeeld financiële steun voor deelnames aan conferenties en andere digital media-events. Ook we faciliteren de organisatie van hun roadshows en seminaries, zoals in New York. Twipe Mobile Solutions is een bron van inspiratie voor Vlaamse exporteurs en toont als trotse winnaar van onze exportaward in 2022 dat je als internationale ondernemer niet groot hoeft te zijn om grootse dingen te realiseren.” 

Innovatieve cocreatie 

Om het maximum uit hun innovatiekracht te halen, blijft Twipe Mobile Solutions voortbouwen aan zijn platform en met nieuwigheden op de proppen komen. “Dat gebeurt nog altijd vaak in cocreatie met onze klanten”, deelt Danny.  

“Zo hebben we een sterk partnership met Ouest France. We werken nauw samen en ervaren daarbij dezelfde spirit als in de beginjaren met Corelio. Samen met The Times ontwikkelden we dan weer JAMES, onze digitale butler die met behulp van artificiële intelligentie en machinelearning gepersonaliseerde leeslijsten samenstelt voor abonnees. We kregen er een innovatiesubsidie voor van Google en het project katapulteerde ons in een jaar tijd naar een hoger niveau. Andere Britse krantentitels dienden zich aan en ook de weg naar de Scandinavische landen opende zich.”  

Toekomst van nieuwsmedia

“Onderzoek wijst uit dat een grote groep nieuwslezers vragende partij is voor een dagelijkse nieuwsselectie, eventueel op maat geknipt”, voegt Danny toe. “Welke gedaante dat digitale nieuwsaanbod in de toekomst zal aannemen, is koffiedik kijken, maar het concept van een digitale krant blijkt een blijver.”  

“Daarnaast geloof ik sterk in de meerwaarde van metaverse voor de nieuwsindustrie. Het is nog toekomstmuziek, maar stel je voor dat je met andere lezers aan een virtuele tafel kan schuiven om te discussiëren over artikels. Of dat je de dialoog kan aangaan met de journalist in kwestie. Het nieuwsaanbod als gespreksstarter in een virtuele wereld, zo zie ik de toekomst van de journalistiek.”  

Inspiratie troef

Internationaal ondernemen heeft de kracht om grenzeloos te verbinden. Met alle voordelen, innovatieve kansen en zakelijke opportuniteiten van dien.