Foto van LinkedCar

Begin 2020 lanceerde LinkedCar zijn digitale autopaspoort. Bad timing? Integendeel. Ondanks de coronapandemie en een industrie op de sukkel boekte het Hasseltse softwarebedrijf meteen internationale successen. Meerdere partijen plukken immers de vruchten van het gecentraliseerde dataplatform en de bijbehorende app. 

Auto’s genereren veel data, maar die zitten verspreid bij verschillende partijen en blijven doorgaans onzichtbaar voor de bestuurder zelf. LinkedCar verzamelt alle info op één platform en deelt die veilig en transparant met onder meer dealers, verzekeraars, pechdiensten en leasemaatschappijen. 

De essentie 

  • Het Hasseltse LinkedCar ontwikkelde een digitaal autopaspoort dat gratis alle data over onderhoud, verzekeringen, keuringen en meer van een wagen centraliseert. 

  • De totaaloplossing bestaat uit een mobiele app, een dataplatform en een hardwarecomponent. Voor die laatste werkte het bedrijf samen met het expertisecentrum Duurzame Mobiliteit van de Antwerpse Karel de Grote Hogeschool. 

  • Flanders Investment & Trade (FIT) staat de start-up bij om marktkennis op te bouwen, focusmarkten te bepalen en te prospecteren via internationale events.

LinkedIn voor wagens  

Net als vele andere professionals reed Mario Schraepen, de oprichter van LinkedCar, vroeger rond met een leasewagen. “Dan heb je wel een leasecontract, maar verder weet je maar weinig over je wagen”, vertelt Mario. “Hoe zit het bijvoorbeeld exact met de verzekering? Wanneer zijn mijn banden aan vervanging toe? Liep de wagen schade op bij een vorige eigenaar?”  

Bestuurders tasten vaak in het duister. Daar wou Mario iets aan doen, en wel met een digitaal autopaspoort – of profiel – voor elke wagen. Mario: “We groeperen alle data van een voertuig op ons centrale platform. Via de gratis app krijgt de bestuurder toegang tot de gegevens en kan hij die veilig delen met een netwerk van autoconstructeurs, -dealers, verzekerings- en leasemaatschappijen, pechdiensten enz.” 

Net zoals een LinkedIn-profiel alle data van een persoon bevat en die ook veilig gedeeld worden in een netwerk. ”Klopt”, aldus Mario. “Zo kan je je kilometerstand delen met een verzekeraar om een betere deal te krijgen. Maar ik heb met LinkedCar ook een ander doel voor ogen. De relaties tussen autoconstructeurs, dealers en eindgebruikers zijn traditioneel nogal gespannen. Met ons innovatieve én constructieve data-ecosysteem willen we het vertrouwen herstellen tussen alle partijen.”  

Als de wind van verandering waait … 

Via het acceleratorprogramma Start it @KBC wist LinkedCar een vliegende start te nemen. Daar kwam echter abrupt een einde aan. Amper twee maanden na de oprichting ging de wereld op slot. Mario vertelt: “De auto-industrie kreeg zware klappen door de coronapandemie. Niemand kocht nog een wagen en leasecontracten werden niet herzien. Alles viel stil. Ook voor ons.” 

Maar zoals het een wendbare, ambitieuze Vlaamse start-up betaamt, veerde LinkedCar weer recht. Mario: “Onder het motto ‘Als de wind van verandering waait, bouw dan een windmolen en geen muur’ richtten we ons op e-bikes. Die markt bloeide wel. Bovendien konden we ook daar een heleboel data transparant maken.” Een strategisch schot in de roos, want fietsleasers haakten graag hun karretje aan. 

Digitale doorbraak

De auto-industrie lag dan wel stil, maar LinkedCar verloor zijn focusmarkt niet uit het vizier. “In de logge sector is de digitale transformatie nog maar pas aan de gang. Vele grote autodealers staan op het vlak van digitale oplossingen nog in de kinderschoenen. Ze weten vaak niet wie hun klanten zijn, hoeveel offertes ze maken en of die ook conversies opleveren. Ook bij vooraanstaande organisaties ontbreekt die basiskennis”, weet Mario. 

“Het Connected Mobility Platform dat we bovenop het wereldbekende CRM-systeem Salesforce bouwden, viel dan ook in de smaak. Door ons gecentraliseerde platform te koppelen aan andere IT-systemen, optimaliseren we ook de sales-, after-sales- en marketingprocessen.” 

Onverwacht aan wal in de VS 

Via gerichte telefoongesprekken, doorverwijzingen en lokale contactpersonen bouwde LinkedCar als kleine, innovatieve speler zijn klantenbestand uit in een grote, logge sector. Ook beursdeelnames zijn volgens Mario de prospectiemethode bij uitstek: “Eind 2021 trokken we naar het start-upfestival Slush in Helsinki, waar we een plek hadden op de groepsstand van Flanders Investment & Trade (FIT). Bijzonder nuttig: je vindt er niet enkel klanten, maar ook mogelijke partners of resellers.” 

Zo boekte de start-up successen in eigen land en Nederland en stak het al snel de oceaan over naar de VS. “Daar kwamen we eerder toevallig terecht”, zegt Mario. “Na een virtuele pitchwedstrijd om financiering op te halen, contacteerde een Amerikaanse leasemaatschappij ons. Zo hielden we aan het event geen investering over, wel onze eerste klant in de VS.” 

Om het potentieel in andere landen te verkennen, gaat LinkedCar zelf op onderzoek uit én rekent het op de marktkennis van FIT. Mario: “We kloppen geregeld aan bij onze adviseur Internationaal Ondernemen. Die beantwoordt al onze vragen, gaande van informatie over inkomens tot de verhouding privé- en leasewagens.” 

Samen met FIT richten we onze pijlen op Scandinavië. Uit onze gezamenlijke inspanningen blijkt dat de perfecte match.
Mario Schraepe
oprichter van LinkedCar

When it all just fits 

Dat LinkedCar een gat in de wereldwijde markt vond, wordt niet enkel onderstreept door de snelle groei van het bedrijf, maar ook door de vele prestigieuze – internationale – prijzen die het al in de wacht sleepte.  

“Deze hoogtechnologische Vlaamse speler liet al meerdere keren de groten der aarde achter zich”, vertelt Erik Dieussaert, adviseur Internationaal Ondernemen bij Flanders Investment & Trade (FIT). “LinkedCar weet een trage gigasector te verbazen en spoort die tegelijk aan een versnelling hoger te schakelen. Bij FIT zijn we dan ook zeer gedreven om hun unieke dataplatform en de Vlaamse tech-expertise wereldwijd op de kaart te helpen zetten.” 

Altijd een stap voor 

Eén iets staat buiten kijf: LinkedCar wil vanuit Vlaanderen de wereld veroveren en de auto-industrie op zijn kop zetten. “Door eindgebruikers aan het stuur te zetten van de data van hun wagens, willen we het hele ecosysteem rond die wagens herschikken. Zo zijn we ervan overtuigd dat we een revolutie kunnen teweegbrengen in de sector. En dat tot ver over de grenzen”, zegt Mario. 

De ‘connected mobility’-totaaloplossing is nu uniek in de markt – maar het idee van potentiële kapers op de kust lijkt net het vuur in Mario aan te wakkeren in plaats van onrust: “Het is bijna onmogelijk om te vermijden dat een andere partij op een bepaald moment een soortgelijk platform opricht. Ik geloof dus niet 100% in de kracht van intellectuele-eigendomsrechten. Waar ik wel in geloof, is snelheid. Blijf je de concurrentie altijd een stap voor, dan komen klanten automatisch bij jou uit.” 

Inspiratie troef

Internationaal ondernemen heeft de kracht om grenzeloos te verbinden. Met alle voordelen, innovatieve kansen en zakelijke opportuniteiten van dien.