Legend

Weinig spreekt zo tot de verbeelding als CAR-T-celtherapie. Deze personaliseerbare technologie herprogrammeert iemands eigen witte bloedcellen om kankercellen gericht aan te vallen. Het Amerikaanse bedrijf Legend Biotech maakte er zijn specialiteit van en ontwikkelde in 2017 een veelbelovende celtherapiekandidaat: cilta-cel.

Enkele jaren later stak het succesverhaal uit de VS de Atlantische Oceaan over en waaide het recht het Vlaamse ecosysteem voor lifesciences & health binnen. Een weloverwogen keuze die tegelijk een no-brainer was.

De essentie

  • Het Amerikaanse Legend Biotech bouwde in Gent zijn allereerste Europese productiesite voor cilta-cel, een levensreddende CAR-T-celtherapie.
  • De keuze viel op Vlaanderen vanwege onze ijzersterke reputatie op het vlak van lifesciences, de lokale talentvijver, geografische ligging en – als kers op de taart – de stevige ondersteuning vanuit de Vlaamse overheid.
  • FIT hielp Legend Biotech met het vinden van zakenpartners en getalenteerde medewerkers om vlot in het Vlaamse ecosysteem geïntroduceerd te raken.

Vlaanderen bovenaan de verlanglijst

In 2021 begon Legend Biotech aan de bouw van zijn eerste productiesite op het Europese vasteland. En dat op een toplocatie: het Tech Lane Ghent Science Park, een bruisend ecosysteem van onderzoekscentra en hoogtechnologische groeibedrijven.

“Er waren locaties in verschillende landen in de running”, vertelt Liz Gosen, Senior Vice President of Technical Operations bij Legend Biotech. “Maar Vlaanderen stond bovenaan de lijst. De regio heeft niet alleen een ijzersterke reputatie voor lifesciences, maar ook een ideale ligging binnen Europa. Voeg daarbij de nabijheid van Brussels Airport en de ondersteuning vanuit de overheid, en het plaatje is compleet.”

"We zijn bijzonder dankbaar voor het advies en de hulp die we van FIT hebben gekregen. Het FIT-team leidde ons vlot naar de juiste mensen en partners."
Liz Gosen
Senior VP of Technical Operations bij Legend Biotech

Een match met het ecosysteem

De nieuwe productiehub is deel van een partnerschap met Janssen Pharmaceutica. “Zij waren onmisbaar om dit project op poten te zetten”, aldus Birk Vanderweeën, General Manager Europe bij Legend Biotech. “Door onze samenwerking worden we deel van een sterk ecosysteem. Ons bedrijf past hier perfect.”

De match zorgt bovendien voor stevige synergieën. “Met een site van 26.000 m² versterken we het Vlaamse ecosysteem met aanzienlijke productiecapaciteit”, kadert Birk. “Dit is een vrij unieke schaal in de wereld van celtherapie.” Daarnaast verwacht Legend Biotech lokaal massaal aan te werven. Liz: “De Gentse biotechcluster biedt toegang tot veel talent én staat ons toe om volop in onze medewerkers te investeren dankzij de opleidingssteun die we hier krijgen.”

When it all just fits

Van lokale contacten tot interessante partners en talent: Flanders Investment & Trade (FIT) hielp Legend Biotech te vinden wat het zocht in Vlaanderen. 

“Onze sterke talentvijver, ligging en logistieke sterktes vielen in de smaak, waardoor Vlaanderen een voorsprong nam op andere Europese locaties die Legend Biotech ook van hun troeven wilden overtuigen”, vertelt Kristof Lowyck, Deputy Director Inward Investment bij FIT. “Bovendien versterkt Legend Biotech de uitstraling van het Vlaamse ecosysteem én stelt het lokaal talent in staat zich verder te ontwikkelen. Over een win-winsituatie gesproken!” 

Ambitieus vooruitblikken

Intussen richt Legend Biotech zijn blik voluit op de toekomst. “Onze nieuwe site in Gent zal een cruciale rol spelen in onze missie om innovatieve celtherapieën te ontwikkelen en tot bij patiënten wereldwijd te brengen”, besluit Liz. “Het is onze ambitie om onze productie op Europese bodem verder uit te breiden – met Vlaanderen als thuisbasis.”

Inspiratie troef

Internationaal ondernemen heeft de kracht om grenzeloos te verbinden. Met alle voordelen, innovatieve kansen en zakelijke opportuniteiten van dien.