Foto van Kuehne + Nagel

Het speelveld van Kuehne+Nagel strekt zich wereldwijd uit. Maar een ideale uitvalbasis om internationaal doel te treffen, vond de Zwitserse multinational dicht bij huis. Zo streek het bedrijf al neer in een tiental Vlaamse steden en gemeentes. “Eigenlijk verkopen we eerst Vlaanderen aan onze klanten en dan pas de expertise van Kuehne+Nagel”, aldus managing director Tobias Jerschke.  

Door de jaren heen nestelde de logistieke reus zich almaar meer in Vlaanderen – en daar lijkt niet meteen een einde aan te komen. In 2020 opende Kuehne+Nagel nog een nieuw verdeelcentrum voor farmaceutische en gezondheidsproducten op Brucargo in Machelen. Ongeveer een jaar later begon het bedrijf al met de bouw van een nieuw Europees distributiecentrum in Tessenderlo. Goed voor een investering van maar liefst 75 miljoen euro en een 500-tal nieuwe jobs in de regio.  

De essentie 

  • Vanuit zijn hoofdkantoor in het Zwitserse Schindellegi stuurt Kuehne+Nagel activiteiten aan in meer dan 100 landen.  

  • De logistieke dienstverlener is een trouwe investeerder in Vlaanderen en ziet de regio als een ideale locatie voor e-commerce en distributie.  

  • Voor de bouw van een geavanceerd verdeelcentrum voor farmaproducten en een ultramodern Europees distributiecentrum viel de keuze in 2020 en 2021 respectievelijk op Machelen (Brucargo) en Tessenderlo. 

Ambitieus sinds 1890 

Het internationale succes van Kuehne+Nagel, de wereldwijde nummer twee in end-to-endlogistiek, komt niet uit de lucht gevallen. Wat in 1890 begon met lokaal zeevrachttransport tussen de Duitse steden Bremen en Hamburg, groeide uit tot een wereldwijd netwerk voor zee-, lucht-, weg- en contractlogistiek. Vandaag heeft de Zwitserse groep meer dan 1.300 kantoren in ruim 100 landen.  

De rode draad door het verhaal? “De ondernemersmentaliteit van de beginperiode is ook vandaag nog altijd sterk aanwezig binnen de bedrijfscultuur van de hele groep”, weet Tobias. “Daarbij combineren we snelle flexibiliteit met een duurzame strategische visie om optimaal aan de behoeften van onze klanten te voldoen.”

In het hart van Europa  

Ook in Vlaanderen doet de multinational zijn ondernemende reputatie alle eer aan. “In Tessenderlo investeerden we bijvoorbeeld al verschillende keren in ons Europese distributiecentrum, onder meer om complexe oplossingen voor e-fulfilment aan te bieden voor zowel b2c- als b2b-spelers”, vertelt Gerry Bosmans, director contract logistics bij Kuehne+Nagel Benelux. “Als logistieke partner proberen we immers altijd mee te denken met onze klanten en zo samen waarde te creëren.”  

“In ons logistieke centrum in Machelen zit de magie in de site zelf”, voegt Tobias toe. “Farmaceutische en gezondheidsproducten worden alsmaar temperatuurgevoeliger. Daarom hebben we stevig geïnvesteerd in een bijzonder uitgebreide en complexe logistieke hub. De totale opslagcapaciteit meet maar liefst 16.000 vierkante meter. Bovendien zijn er verschillende temperatuurzones én een omvangrijk trainingscentrum met de recentste connectiviteitstools. In dit gebouw bevinden we ons precies waar we willen zijn: vlak naast het tarmac, in het hart van Europa en klaar voor de toekomst.”  

When it all just fits 

Kuehne+Nagel is geen onbekend gezicht in Vlaanderen, noch bij Flanders Investment & Trade (FIT). Door de decennia heen is de Zwitserse groep een vaste waarde geworden in het logistieke ecosysteem van Vlaanderen. 

"Met continue investeringen in Europese distributiecentra in Vlaanderen bevestigt Kuehne+Nagel de traditionele troeven van de logistieke industrie”, aldus Sultan Demir, Deputy Director Inward Investment bij FIT. “Bovendien zorgt het bedrijf er op die manier evenzeer voor om in Vlaanderen aan de top te blijven en gelijke tred te houden met de veranderende noden van klant op het vlak van logistiek.” 

Logistieke slagkracht  

Of de toekomst ook extra investeringen op Vlaamse bodem in petto heeft, behoeft geen twijfel. Gerry: “Zowel de site in Machelen als die in Tessenderlo blijven we verder uitbreiden. En ook in onze logistieke hub in Kampenhout zullen we investeren.”  

Het vertrouwen in de logistieke slagkracht van Vlaanderen is groot. “Vlaanderen bevindt zich in een ideale positie voor e-commerce en distributie”, benadrukt Gerry. “Met name dankzij onze havens en ons goed geconnecteerde netwerk van snelwegen dat veel vrachtvervoer over de weg aantrekt. Het potentieel van Vlaanderen wordt weleens over het hoofd gezien, maar qua e-commerce zijn onze internationale klanten altijd aangenaam verrast als ze de troeven van onze regio ontdekken.” 

Onze internationale klanten zijn altijd aangenaam verrast als ze de troeven van Vlaanderen ontdekken.
Gerry Bosmans
director contract logistics bij Kuehne+Nagel Benelux

Vlaanderen als verkooptroef  

Tobias beaamt dat dubbel en dik: “Eigenlijk verkopen we eerst Vlaanderen aan onze klanten en dan pas de expertise van Kuehne+Nagel. We hebben voor onze investeringsprojecten in Tessenderlo en Machelen ook andere locaties in Europa in overweging genomen, maar kiezen er bewust voor om vooral in Vlaanderen te blijven investeren. Qua logistiek vinden we hier alles wat we nodig hebben. En er is nog ruimte om te groeien, dus waarom zouden we op de rem gaan staan?” 

Qua logistiek vinden we in Vlaanderen alles wat we nodig hebben.
Tobias Jerschke
managing director bij Kuehne+Nagel

Inspiratie troef

Internationaal ondernemen heeft de kracht om grenzeloos te verbinden. Met alle voordelen, innovatieve kansen en zakelijke opportuniteiten van dien.