Caeleste

Vanaf het startschot in 2006 speelde Caeleste mee in de internationale arena. Wat begon als een start-up in een garage veroverde de wereld van micro-elektronica in een mum van tijd. Daarbij zette het Mechelse bedrijf niet alleen zijn eigen innovatieve troeven, maar ook die van Vlaanderen op de kaart.

Intussen komen de sensortoepassingen van Caeleste wereldwijd terecht in de medische beeldvorming, de ruimtevaart en uiteenlopende industriële applicaties. Al is het internationaliseringsverhaal van deze Vlaamse topexporteur nog lang niet uit.

De essentie

  • Het Mechelse Caeleste bouwt sensoren op maat. De bijzondere naam komt van het Latijnse woord ‘caeles’, wat hemel betekent.
  • Klanten van het eerste uur waren ruimtevaartspelers, vooral binnen Europa. Dankzij mond-tot-mondreclame breidde de klantenportefeuille zich pijlsnel uit, zowel geografisch als qua toepassingen.
  • Het wereldwijde Science & Technology-netwerk en de technologieattachés van Flanders Investment & Trade (FIT) zijn goud waard voor een bedrijf als Caeleste, zeker voor concurrentiële markten waarin het zich wil verdiepen.

Voedingsbodem voor succes

Als state-of-the-artspeler is Caeleste niet weg te denken uit Vlaanderen. Het bedrijf kiest er bewust voor om met eigen middelen te groeien vanuit zijn thuisbasis in Mechelen. “In Vlaanderen bouwen we op een straf partnernetwerk en het is de ideale voedingsbodem voor innovatie en R&D”, legt CEO Geert De Peuter uit. “Tot ver buiten onze grenzen kan je het verschil maken met doorgedreven specialisatie en diepgaande kennis. Je hoeft daarvoor niet naar pakweg Silicon Valley te gaan. Integendeel, Silicon Valley komt naar ons voor beeldopnemers op maat.”

“Micro-elektronica is een klein maar internationaal wereldje”, voegt oprichter Bart Dierickx toe. “Ons doel is om samen met klanten oplossingen te bedenken die superieur zijn aan het standaardassortiment van de gevestigde spelers. Caeleste is ontstaan vanuit het idee dat die grote bedrijven veel kansen lieten liggen. Met onze maataanpak tasten we de limieten van de technologie wél af en zo differentiëren we ons.”

Stapsgewijs de wereld rond

Vanuit Vlaanderen de wereld veroveren, dat deed Caeleste stap voor stap en tegelijk razendsnel. In de beginperiode werkte het veel voor ruimtevaartspelers, voornamelijk binnen Europa. Maar via mond-tot-mondreclame dijde de klantenportefeuille snel uit. Onder meer enkele Franse en Duitse klanten werden echte ambassadeurs van Caeleste. In hun kielzog trok het Mechelse bedrijf mee naar verre exportmarkten, waaronder China, Japan, Zuid-Korea, Rusland en de VS. “Ook qua toepassingen verruimde onze horizon gestaag”, vult Geert aan. “Naast ruimtevaart en wetenschappelijke applicaties verkenden we medische domeinen zoals tandheelkunde en oncologie.”

Via vertegenwoordigers in belangrijkste exportmarkten legt Caeleste daarbij regionale accenten. Geert: “Dankzij hun kennis van de lokale markt en zakencultuur kunnen deze ‘representatives’ makkelijker het ijs breken en vertrouwen winnen. Zodra het technisch wordt, geven ze de fakkel door aan ons. Daarbij komt dat Flanders Investment & Trade sterk investeert in een netwerk van technologieattachés. Voor ons zijn zij ideale extra voelsprieten, zeker voor markten waarin we nog dieper willen doordringen.”

"De technologieattachés van FIT zijn ideale extra voelsprieten voor ons."
Geert De Peuter
CEO van Caeleste

When it all just fits

Caeleste is niet alleen kind aan huis bij het Vlaamse innovatie-ecosysteem voor micro-elektronica, ook in tandem met Flanders Investment & Trade (FIT) tekent het Mechelse bedrijf voor mooie resultaten.

“Caeleste is een schoolvoorbeeld van een ‘born global’ met unieke oplossingen die ‘beyond-state-of-the-art’ zijn”, vertelt Leslie Van Damme, adviseur Internationaal Ondernemen bij FIT. “Ze exporteren sinds dag één en focussen daarbij alleen op nichemarkten en -sectoren met een hoge toegevoegde waarde. Bij FIT zijn we trots om hun exportactiviteiten te ondersteunen met onder meer subsidies voor beursdeelnames, tech-events en seminaries, onze Exportmeter enzovoort. Daarnaast doet Caeleste regelmatig een beroep op ons buitenlands netwerk en onze technologieattachés voor advies op maat.” 

De lat telkens hoger

Om relevant en de concurrentie een stap voor te blijven, doet Caeleste waar Vlaamse bedrijven wereldtop in zijn: de innovatieve kaart trekken. “Wat vandaag state-of-the-art is, is over enkele jaren alledaags”, vertelt Bart. “Alleen door continu bij te leren, leggen we de lat telkens hoger. Naast training on-the-job passeren in onze Caeleste University allerlei aspecten van elektronica de revue voor onze medewerkers. Daarnaast zijn we initiatiefnemer van de Electroniade, een quiz op Benelux-niveau voor de industrie, academische wereld, onderzoeksinstellingen en technische opleidingen.”

"Vlaanderen heeft een prachtig ecosysteem rond micro-elektronica. Daarbinnen werken wij intensief samen."
Geert De Peuter
CEO van Caeleste

Ook door samen te werken, mikt Caeleste hoger. Geert: “Samenwerkingen geven ons de nodige zuurstof om te innoveren en onszelf uit te dagen. Vlaanderen heeft een prachtig ecosysteem rond micro-elektronica. Daarbinnen bundelen we de krachten met andere spelers om de sterkst mogelijke businesscase op tafel te leggen.”

Inspiratie troef

Internationaal ondernemen heeft de kracht om grenzeloos te verbinden. Met alle voordelen, innovatieve kansen en zakelijke opportuniteiten van dien.